Jen pro členy   

 

Dnes je: 28.březen 2024
14 : 19 : 44
Dnes má svátek Soňa
 

 
 








Město Ústí nad Orlicí
sponzor aeroklubu
 

Celkem: 256187
Měsíc: 1964
Týden: 494
Dnes: 49
Online: 1
 


Škola Tisk článku  

 

Jak začít s létáním

Informace o leteckém a parašutistickém výcviku


Chcete zažít nezapomenutelné zážitky při letu nad českou krajinou nebo při seskoku z výsadkového letounu? Žádný problém! Pokud váš zdravotní stav je na odpovídající úrovni, pak můžete využít některou ze škol ústeckého aeroklubu. Základní informace získáte na této stránce. Pokud si vyberete některý z leteckých sportů, stačí vybrat příslušnou školu v horní liště a můžete se seznámit s podrobným návodem jak postupovat, včetně kontaktů na odpovědné členy aeroklubu, od kterých se dozvíte ještě více podrobností, včetně finanční náročnosti výcviku. Můžete si s nimi také domluvit návštěvu na ústeckém letišti. V žádném případě není výcvik omezen horní věkovou hranicí, rozhodující je zdravotní stav. Dolní hranice pro zahájení výcviku pro výcvik na kluzácích není stanvena, ale první let solo můžete vykonat nejdříve po dosažení věku 14 let. Pilotní průkaz pro kluzáky obdržíte v den 16. narozenin. To vám však po dosažení věku 14 let nebrání létat samostatně termické lety včetně přeletů na žákovský průkaz. Jediné omezení je, že stále musíte být dozorováni instruktorem.

U ultralehkých letadel je hranice pro zahájení výcviku věk 15 let a samostatné lety a průkaz pilota UL můžete získat ve věku 16 let.

Pro parašutisty platí hranice věk 15 let pro první seskok.

Aeroklub Ústí nad Orlicí v současnosti provozuje tři školy:

Co je pro všechny společné? Každý kdo se chce věnovat leteckému sportu musí splňovat tzv. Zdravotní způsobilost II. stupně. Lékařskou prohlídku provádějí specializovaní lékaři pověření Ústavem leteckého zdravotnictví. Jejich seznam je zveřejněn například na stránkách Úřadu pro civilní letectví.

Druhým požadavkem, který však platí pouze pro plachtařskou školu, je trestně právní bezúhonost. Tu musíte prokázat výpisem z trestního rejstříku. Možná se bude zdát někomu tento požadavek diskriminační, ale není to náš výmysl, jedná se požadavek dozorčích orgánů v civilním letectví.

U osob mladších 18 let je nutný souhlas rodičů pro provádění praktického výcviku. Tento požadavek platí pro výkon jakéhokoliv leteckého sportu.

Ostatní požadavky jednotlivých škol, včetně finační náročnosti výcviku se výrazně liší. Proto navštivte stránky jednotlivých škol, kde získáte podrobnější informace. Specifický je výcvik na motorových letadlech, který je také možno v ústeckém aeroklubu provádět. Jestliže máte tedy zájem o tento druh výcviku, pak navštivte nabídku Plachtařská škola, kde jsou zveřejněny detaily pro motorový výcvik.

Pro plachtařský výcvik je také velmi vhodné se seznámit se Stanovami Aeroklubu, protože tento druh výcviku můžete provádět pouze jako člen Aeroklubu Ústí nad Orlicí. Pro para výcvik či pro výcvik na ultralehkých letounech není členství nutné, ale pokud se rozhodnete stát členy aeroklubu, můžete již využívat některé služby ve snížené sazbě, nebo zcela zdarma.
Členství v aeroklubu je také otevřeno pro členy, kteří nechtějí být zařazeni v žádném z odborů aeroklubu, ale chtějí se zúčastnovat života na letišti. Práva a povinnosti členů jsou přesně uvedeny ve Stanovách. Formulář přihlášky do Aeroklubu Ústí nad Orlicí si stáhněte zde - prihlaska.zip.

© www.lkuo.cz a TH SOFT 2024 Všechna práva vyhrazena.  
created by Jiří Trojan 03/2011